Welkom Mail Route Links

Columns

Oktober 2008: Wonderen
September 2008: Verkeren
Juli-augustus 2008: Autoriteit
Juni 2008: Geduld
Mei 2008: Einstein
April 2008: En minuut
Maart 2008: Liefde
Februari 2008: Opruiming
Januari 2008: Lijntjes
December 2007: Na dato
November 2007: Gezichten
Oktober 2007: Het weerzien
September 2007: Voor wie?
Augustus 2007: In memoriam J.
Juli 2007: Trots
Juni 2007: Beslissen
Mei 2007: Jongen
April 2007: God en Brood
Maart 2007: Kleur
Februari 2007: Dirigenten
Januari 2007: Vrouw over auto
December 2006: Kiezen
November 2006: Stof
Oktober 2006: Zoeken
September 2006: Vroeger en internet
Augustus 2006: Campinglessen
Juli 2006: Levensbestemming
Juni 2006: Loslaten
Mei 2006: Eerlijk
April 2006: Leuk op straat
Maart 2006: Blikken
Februari 2006: Nieuwsgierig
Januari 2006: Spijt
December 2005: Liefs
November 2005: Ach en wee
Oktober 2005: Euforie
September 2005: De vraag waarom
Augustus 2005: Afscheid
Juli 2005: Verlichting
Juni 2005: Alleen
Mei 2005: Blussen
April 2005: Kwetsbaar
Maart 2005: Naar buiten
Kleur (maart 2007)

Alweer een hele tijd geleden vroeg ik boven aan deze columnpagina of lezers onderwerpen wilden aandragen waarover ik een column zou kunnen schrijven. Een aantal mensen heeft daarop gereageerd. Een iemand stelde voor om het eens over kleur in huis te hebben wat ik bij dezen verbreed tot kleur in het algemeen (dank je wel Ineke). Want de laatste tijd ben ik weer meer bezig met kleur en daar wil ik best iets over zeggen.
 
Toen ik vorige week een of andere test invulde, wilden ze bijvoorbeeld weten of ik hield van schilderen en beeldhouwen. Van schilderen wel, van beeldhouwen niet, al ben ik er niet vies van om te genieten van wat anderen op dit vlak presteren. Ik loop graag een beeldentuin in bijvoorbeeld. Maar ik houd veel meer van schilderen vanwege het werken met kleuren, zo realiseerde ik me opeens, iets dat bij beeldhouwen nauwelijks een rol speelt, al heeft een glad stuk steen een andere kleur dan een ruw gelaten deel. Kleuren hebben voor mij heel sterk met gevoelens te maken.
 
Als ik met een kleur bezig ben tijdens het schilderen, weet ik nooit zeker of ik met behulp van de kleuren uitdrukking geef aan mijn gevoel of dat ik vooral voel wat een kleur op dat moment met mij doet. Zoals vaker bij of/of vragen zal er wel een en/en antwoord bij horen. De kleur sluit aan bij wat er aan gevoel in mij leeft en tegelijkertijd geeft de kleur me een zetje om het nog duidelijker te voelen. Een samenspel, dat is het. En hoe de beslissing tot het nemen van een kleur tot stand komt, is bij mij ook altijd een kwestie van gevoel, behalve natuurlijk als je iets zo waarheidsgetrouw mogelijk wilt natekenen, maar dan nog. Ik voel altijd heel duidelijk: nu moet ik geel hebben, en nu blauw of een andere kleur en daar vertrouw ik dan maar op. Het is niet alleen veelzeggend welke kleuren je gebruikt, maar ook hoe je ze gebruikt.
 
Als kind tekende ik meestal samen met een vriendin, en zij drukte altijd keihard met haar kleurpotloden op het papier zodat ze heel felle kleuren kreeg, terwijl ik mijn potlood er lichtjes overheen liet gaan en daardoor zachte tinten bewerkstelligde. Ik vond het van haar maar lelijk, herinner ik me nog. Nu ergeren softe kleuren mij, dat wil zeggen als het er te veel zijn, voor de afwisseling vind het ok. Ik ben nu meer van het expressionisme.
 
Zo kan het verkeren. Het moet te maken hebben met dat ik veel meer mag voelen en vooral mag uiten dan toen ik jong was. Niet alleen bij het schilderen, maar ook bij het lezen van aura's ben ik soms bezig met kleuren want aura's zitten er natuurlijk boordevol mee. Ik zeg 'soms', omdat ik het ook wel eens wil overslaan om ernaar te kijken. Het is namelijk heel goed mogelijk om direct te 'zien' (met de ogen dicht) of te 'weten' hoe het met iemand gaat en daar komen de mensen toch voor, denk ik dan nuchter. Ik kan het nog wel eens als een omweg beschouwen om eerst de kleur te noemen die op diezelfde plek ook te zien is. Toch vinden, heel voorstelbaar, veel mensen dat leuk, om zich ervan bewust te worden dat ze op dat moment bijvoorbeeld veel rood in hun aura hebben zitten. Maar net als met het duiden van tekeningen is er dan niet direct een lijstje voorhanden, al bestaan ze wel, waarin staat waar de kleur mee te maken heeft.
 
Fel rood heeft een heel andere betekenis dan dof rood, dus ik moet telkens mijn intutie inzetten om te achterhalen waar de kleur bij deze persoon op dit moment mee van doen heeft. En dat is voor beiden wel zo interessant. Wat roept het thema kleur inderdaad veel op. Ik had nog in geuren en kleuren willen vertellen hoe gelukkig ik word, juist omdat ze er net zo goed niet hadden kunnen zitten, van de gekleurde tegeltjes die de betonnen palen sieren naast en onder het spoor vlakbij Utrecht CS (richting Amsterdam). Schijnbaar nutteloos want zonder tegeltjes doen de palen hun werk even goed, maar juist daarom van grote waarde. Of dat ik zo graag nog eens wil aanbellen bij die mensen met dat mooi rood gekleurde hekje, fel noch dof, om te vragen naar het nummer van de verf Laat staan dat ik aan kleur in huis ben toegekomen.